Ciekawe ubarwienie ptaków

Jastrząb gołębiarz, występujący także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to dużych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie jastrząb gołębiarz do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej oraz Azji udają się w kierunku rejonów, które charakteryzują się nieco bardziej sprzyjającym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje niezwykle nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego powodem do dalekich podróży, w trakcie których stara się poszukać dostatecznie łagodnego klimatu.

Ubarwienie ptaków

Wierzch ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Traktuje się to za niezwykle charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których powierzchnia ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł osiąga wyższe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który towarzystwa szuka tylko i wyłącznie w okresie godowym. Jego skryty i charakter i milczące usposobienie to kolejne cechy, które są rozpoznawalne dla tego właśnie gatunku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *